Формування якості дрібнодисперсних порошкоподібних барвників - БАД із столового буряка та їх використання в продуктах харчування [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство / Саті Ясін Ахмед Аль Далаін ; наук. керівник Р. Ю. Павлюк ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2004. - 18 с. - Б. ц.
УДК
635.11.002.35
641
Ключові слова: харчові барвники -- харчові домішки -- буряк -- дисперсні барвники -- дрібнодисперсні добавки -- пищевые красители -- пищевые добавки -- свекла -- дисперсные красители -- мелкодисперсные добавки -- food colorings -- food additives -- beet -- disperse dyes -- finely dispersed additives -- Анотація: Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню формування споживчих властивостей нових барвників - біологічно активних добавок зі столових буряків у вигляді дрібнодисперсного порошку, показано можливість і доцільність використання вакуумної сушіння, мікрохвильової НВЧ-обробки та "тонкого" подрібнення, яке призводить до ефекту "збагачення" кінцевого продукту, а також розробок. прянощів (кориці, кардамони, помаранчевої кірки, калгану) нових жировмісних кондитерських виробів і порошкоподібних сумішей для молочних коктейлів з потенційною імуномодулюючою дією. Показано, що використання мікрохвильової НВЧ-обробки перед сушінням дає можливість підвищити якість одержуваних порошкоподібних барвників - БАД зі столових буряків за рахунок миттєвої рівномірної теплової та більш короткочасної обробки продукту, ніж при бланшуванні. Виявлено високу антиоксидантну та антибактеріальну дію фітодобавок з натуральних прянощів. На основі БАД зі столових буряків та натуральних прянощів розроблені нові жировмісні кондитерські вироби та порошкоподібні суміші для молочних коктейлів з потенційною імуномодулюючою дією. Додаткові точки доступу: Павлюк, Раїса Юріївна\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі