Підвищення ефективності процесів та обладнання для теплової обробки харчових продуктів ІЧ-випромінюванням [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.12 Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв : захищена 18.04.2003 / І. В. Лебединець ; наук. керівник В. М. Михайлов ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2003. - 21 с. - Бібліогр.: с. 16-17
УДК
641.521
641.53.092
Ключові слова: інфрачервоне випромінювання -- пароповітряне середовище -- апарат -- комбінований спосіб -- м’ясорослинні січені вироби -- инфракрасное излучение -- паровоздушная среда -- аппарат -- комбинированный способ -- мясорастительные рубленные изделия -- infrared radiation -- steamy-aerial environment -- apparatus -- combined method -- meat and plant chopped product -- Анотація: Дисертацію присвячено розробці та реалізації напрямків проектування високоефективних енерго- та ресурсозберігаючих процесів та обладнання для теплової обробки харчових продуктів ІЧ-випромінюванням. Визначено вплив зміни відносної вологості пароповітряного середовища та оптичних властивостей харчових продуктів, зокрема багатокомпонентних, на ефективність використання променистої енергії, скорочення тривалості теплової обробки, зменшення втрат маси. Теоретично та експериментально встановлено ступінь інтенсифікації теплової обробки харчових продуктів ІЧ-випромінюванням певного діапазону довжин хвиль (?=2,7 мкм) при їх розміщенні в пароповітряному середовищі з відносною вологістю ?=20…30 %. Тривалість теплової обробки біфштексів січених скорочується на 19,4…27,8 %; втрати маси зменшуються на 4…5 %. Розроблено комбінований спосіб теплової обробки харчових продуктів, яким передбачено етап нагрівання ІЧ-випромінюванням у пароповітряному середовищі та технологічний процес виробництва м’ясорослинних січених виробів “Санаторні”, реалізація яких дозволяє знизити матеріальні та енергетичні витрати і досягти високої якості готової кулінарної продукції. Для реалізації комбінованого способу розроблено комбінований апарат для теплової обробки КАТОХП-0,02, який відрізняється багатофункціональним призначенням. Оцінено економічну ефективність наукових розробок і здійснено комплекс заходів із їх упровадження у виробництво шляхом розробки та затвердження нормативної та проектної документації, апробації на наукових конференціях, виробничих підприємствах та виставках-ярмарках. Додаткові точки доступу: Михайлов, Валерій Михайлович\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі