Формування споживних властивостей настоянок зі зниженим токсичним ефектом [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство харчових продуктів : захищена 16.12.2016 / В. В. Колесник ; наук. керівник М. П. Головко ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2016. - 22 с. - Бібліогр.: с. 15-19. - Б. ц.
УДК
663.551.5
663.83
663.63
Ключові слова: настоянки -- спирт етиловий -- вода підготовлена -- спиртові морси -- спиртові настої -- токсичний ефект -- безпечність -- споживні властивості -- настойки -- спирт этиловый -- вода подготовленная -- спиртовые морсы -- спиртовые настои -- токсический эффект -- безопасность -- потребительские свойства -- tincture -- ethyl alcohol -- prepared water -- alcoholic fruit drinks -- alcoholic tinctures -- toxicity -- safety -- consumer properties -- Анотація: Дисертацію присвячено формуванню споживних властивостей настоянок зі зниженим токсичним ефектом. Комплексно досліджено якість основної сировини для виготовлення настоянок. Доведено доцільність зниження вмісту токсичних речовин за допомогою обробки водно-спиртової суміші попередньо підготовленою сухою молочною сироваткою. За допомогою математичного моделювання та експертної оцінки встановлено раціональні співвідношення рецептурних компонентів настоянок із заданими споживними властивостями. Проведено комплексну товарознавчу оцінку розроблених настоянок за органолептичними, фізико-хімічними показниками, встановлено їх безпечність, визначено антиоксидантні та радіопротекторні властивості, проведено дослідження впливу настоянок на біологічні об'єкти. Розраховано прогнозовану стійкість настоянок. Визначено зміни якісних показників настоянок у процесі зберігання, встановлені гарантовані терміни зберігання. Визначено економічну ефективність від впровадження нової продукції у виробництво, розроблено дизайн етикетки. Розроблено та затверджено технологічну документацію на настоянки. Результати досліджень упроваджено у виробництво та навчальний процес. Додаткові точки доступу: Головко, Микола Павлович\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі