Удосконалення процесу сатурації у виробництві цукру [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.12 Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв / О. О. Лопухіна ; наук. керівник В. П. Шапорєв ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2003. - 18 с. - Б. ц.
УДК
664.1.039
Ключові слова: сатурація -- цукор -- сатурация -- сахар -- saturation -- sugar -- Анотація: Дисертацію присвячено теоретичному та експериментальному обґрунтуванню напрямів інтенсифікації процесу II сатурації у виробництві цукру, удосконаленні та розробці відповідних реакторів-сатураторів. Промислові випробування нового апарату підтвердили його працездатність та високу ефективність очищення соку в ньому: об'ємний коефіцієнт використання CO2 зростає на 15...20%, доброякісність соку зростає на 7...8%, вміст солей кальцію зменшується на 20...25%, кольоровість соку зменшується в 2 рази. При цьому інкрустація на внутрішній поверхні сатурату і на контактних елементах за весь термін експлуатації не перевищила 1,5 мм, що в 5...10 разів менше, ніж у типових сатураторах. Економічний ефект від зниження втрат цукру з мелясою для комбінату потужністю 6000 т буряків на добу становив 100 000 гривень. Таким чином. Ця розробка вирішує широкий комплекс завдань зі створення нових технологій та їх сучасного апаратурного оформлення. Додаткові точки доступу: Шапорєв, В. П.\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі