Стратегічне управління підприємствами ресторанного господарства [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : за спец. 08.00.04 Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності) : захищена 27.06.2019 / С. В. Селютін ; наук. керівник Л. М. Яцун ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2019. - 26 с. - Бібліогр.: с. 18-21. - Б. ц.
УДК
640.43
005.21
Ключові слова: стратегічне управління -- фрактальні детермінанти -- ефективність управління -- підприємство -- ресторанне господарство -- таксономічний метод -- функції управління -- ресторанні кластери -- стратегическое управление -- фрактальные детерминанты -- эффективность управления -- предприятие -- таксономический метод -- функции управления -- ресторанные кластеры -- ресторанное хозяйство -- strategic management -- fractal determinants -- strategic management -- effectiveness management -- food service industry business -- taxonomic method -- functions -- restaurant clusters -- Анотація: Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних положень та розробці науково-практичних рекомендацій щодо стратегічного управління підприємствами ресторанного господарства. У роботі досліджено сутність підприємства ресторанного господарства як фрактальної системи, визначено зміст фрактальних детермінантів, фрактальних рівнів та стратегічного управління підприємствами ресторанного господарства, розроблено концептуальну модель системи функціональних фрактальних детермінантів ресторанного господарства, фрактальну модель ресторанного господарства за організаційним підходом та концептуальну модель стратегічного управління. Сформовано систему показників оцінки ефективності стратегічного управління. Для стратегічної оцінки чинників зовнішнього та внутрішнього середовища обґрунтовано використання SWOT-f-аналізу, який представляє модифікацію класичної методики. Виявлено слабкі та сильні сторони ресторанного господарства, а також можливості та загрози, оцінені за песимістичним, реалістичним та оптимістичним прогнозними сценаріями. Проведено аналіз повноти виконання функцій стратегічного управління на підприємствах. За допомогою методу таксономічного аналізу проведено порівняльний аналіз ефективності стратегічного управління підприємств ресторанного господарства у складі мереж, форматів, повносервісних ресторанів та кафе. Розроблено матриці можливих змін значень ефективності стратегічного управління, які орієнтують на конкретну стратегічну мету, що ставиться перед певною фрактальною детермінантою підприємства за умов песимістичного, реалістичного або оптимістичного прогнозів. Запропоновано моделі внутрішніх та зовнішніх кластерів фрактальних систем. Визначено ступінь участі та відповідальність ключових посадових осіб у процесі підготовки, прийняття та реалізації стратегічних рішень. Додаткові точки доступу: Яцун, Леонід Миколайович\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі