Удосконалення процесу швидкого заморожування ягід в потоці газу [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.12 Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв : захищена 20.05.2011 / О. Ю. Лисиця ; наук. керівник І. І. Петухов ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2011. - 18 с. - Бібліогр.: с. 14-16. - Б. ц.
УДК
664.85.037.52
536.244
Ключові слова: швидке заморожування -- дифузія розчинених речовин -- кристалізація -- поле температури -- поле швидкості -- швидкоморозильний тунельний апарат -- быстрое замораживание -- диффузия растворенных веществ -- кристаллизация -- поле температуры -- поле скорости -- скороморозильный туннельный аппарат -- fast freezing -- diffusion of cut-in matters -- crystallization -- temperature field -- velocity field -- fast freezing tunnel -- Анотація: Дисертацію присвячено удосконаленню процесу швидкого заморожування ягід в потоці газу шляхом доробки розрахункової моделі, обладнання для швидкого заморожування та визначення технологічних режимів, що забезпечують якнайповніше збереження початкових властивостей продукту і зниження енерговитрат. Запропоновані фізична і математична моделі заморожування ягоди з урахуванням температурної залежності теплофізичних характеристик, впливу дифузії розчинених речовин на процес заморожування, зміни температури початку кристалізації рідкої фази тканинного соку при заморожуванні. Для експериментального дослідження процесу заморожування ягід в газовому середовищі була розроблена холодна аеродинамічна труба та швидкоморозильний тунельний апарат, для якого визначені раціональні режими заморожування ягід чорної смородини, малини та вишні. Чисельні дослідження проводилися за допомогою розробленої моделі та CFD-моделювання. Розраховувалися поля температур в ягоді і газовому середовищі, а також поля швидкостей в промисловій холодильній камері з різними варіантами геометрії та кількістю лотків з продукцією. Приведені дані по практичному впровадженню результатів дослідження. Додаткові точки доступу: Петухов, Ілля Іванович\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі