Облік і контроль витрат в системі управління підприємством (на прикладі підприємств м’ясоконсервної промисловості) [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : за спец. 08.06.04 Бухгалтерський облік, аналіз та аудит : захищена 29.04.2004 / Л. Я. Тринька ; наук. керівник З. В. Гуцайлюк ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], 2004. - 23 с. - Бібліогр.: с. 17-20. - Б. ц.
УДК
657.47
664.9
Ключові слова: витрати -- прямі витрати -- непрямі витрати -- центри виникнення витрат -- центри відповідальності -- зведений облік витрат -- калькулювання продукції -- собівартість продукції -- управлінський облік -- внутрішньогосподарський контроль -- м’ясоконсервна промисловість -- затраты -- прямые затраты -- косвенные затраты -- центры возникновения затрат -- центры ответственности -- сводный учет затрат -- калькулирование продукции -- себестоимость продукции -- управленческий учет -- внутрихозяйственный контроль -- мясоконсервная промышленность -- expenditures -- direct expenditures -- indirect expenditures -- centers of expenditures origin -- centers of responsibility -- general organization of expenditures -- calculation of unit cost -- administrative organization -- inner national control -- meat-preserving -- Анотація: У дисертації розглядаються актуальні питання удосконалення управлінського обліку і внутрішньогосподарського контролю виробничих витрат у системі управління підприємством. Досліджено організаційно-технологічні особливості м’ясоконсервного виробництва та їх вплив на побудову управлінського обліку витрат. Розкрито якісний взаємозв’язок понять “затрати” і “витрати” в системі економічних категорій. Визначено класифікаційні ознаки витрат в управлінському обліку, де основний акцент зроблено на групуванні витрат за операціями, видами продукції та ступенем керованості. Висвітлено питання організації та методики обліку прямих, загальновиробничих та інших непрямих витрат. Удосконалено аналітичний облік загальновиробничих витрат в умовах м’ясоконсервного виробництва. Обґрунтовано необхідність визначення неповної собівартості продукції за системою “директ-костинг” з елементами нормативного методу за центрами виникнення витрат. Доведено доцільність впровадження АСУ “МЕЛВІС” на підприємствах м’ясоконсервної промисловості. Запропоновано модель внутрішньогосподарського контролю прямих, загальновиробничих та інших непрямих витрат за центрами виникнення і центрами відповідальності. Додаткові точки доступу: Гуцайлюк , Зіновій Володимирович\наук. керівник\ Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі