Товарознавча оцінка біологічно активних рослинних добавок та їх використання в продуктах радіозахисної дії [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство / В. В. Яницький ; Харків. держ. акад. технології та орг. харчування. - Харків : [б. в.], 2000. - 20 с. - Б. ц.
УДК
633(0.74)
620.2.003.121
664.001.4
Ключові слова: харчові продукти -- товарознавство харчових продуктів -- збереження харчових продуктів -- кріогенне подрібнення -- рослинна сировина -- пищевые продукты -- товароведение пищевых продуктов -- хранение пищевых продуктов -- криогенное измельчение -- растительное сырье -- food products -- food commodity science -- cryogenic grinding -- vegetable raw materials -- Анотація: Дисертація присвячена виявленню впливу методів подрібнення (кріогенного, дезінтеграторного, "теплового") на формування споживчих властивостей біологічно активних добавок із нетрадиційної рослинної сировини (в формі та екстрактів), а також товарознавчій оцінці їх якості в процесі виготовлення. зберігання та використання в продуктах (драже, цукерках) радіозахисної та імуномодулюючої дії. Науково обгрунтована та реалізована можливість використання кріогенного та альтернативного йому дезінтеграторного (без застосування холоду) видів побрібнення при отриманні БАД із НЛПАРС, як способів підвищення якості кінцевого продукту. які ппризводить до додаткового переходу низбкомолекулярних БАР та харчових речрвин із зв' язаного з біополімерами стану у вільний. Показано , що при одержанні БАД із НЛПАРС в формі екстрвтів при використанні кріогенного подрібнення вихід екстроактивних БАР збільшуеться в 1,5...2,0 рази, а швидкість - в 2...4 рази. Визначені товарознавчі характеристики та антиоксидантні властивості 10 видів БАД із НЛПАРС. Додаткові точки доступу: Харків. держ. акад. технології та орг. харчування